Young Professionals & persoonlijke ontwikkeling

Young Professionals worden blij van mensgerichte samenwerking, zinvolle resultaten en persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Careerwise onder een groot aantal millennials.

War on talent

De werkloosheid is in jaren niet zo laag geweest als nu en onze jeugd behoort tot de gelukkigste van de wereld. Maar waarom lukt het velen dan toch niet om een fijne, zinvolle baan te vinden? Om voldoening te vinden in je werk? Om het gevoel te hebben dat je een bijdrage levert aan een groter geheel?

Young Professionals worden blij van mensgerichte samenwerking, zinvolle resultaten en persoonlijke ontwikkeling, zo blijkt uit onderzoek van Careerwise onder een groot aantal millennials. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ze leeglopen op het ‘Calimero-gevoel’, slecht leiderschap en (tegenvallende) verwachtingen.

Mensgerichte samenwerking

Ik moest eigenlijk meteen weer aan Covey denken met zijn boek “De 8e eigenschap”. Want natuurlijk lopen jonge talenten leeg op ouderwets top-down management. Millennials willen meedenken en van betekenis zijn. Zinvol werk leveren betekent ook: weten waar je het voor doet en dit op een goede, efficiënte manier doen, die past bij de huidige tijd. Daarbij kunnen leidinggevenden het niet snel goed doen, met name in het bedrijfsleven, zo blijkt uit het onderzoek.

Zinvolle resultaten

Zinvol werk houdt niet alleen in dat je een bijdrage levert aan een betere maatschappij, maar ook dat het werk zelf logisch en efficiënt geregeld is. Met de kennis en kunde van alle mogelijke technische ondersteuning van de huidige tijd. Daar kunnen de oudere generaties natuurlijk ook geweldig hun voordeel mee doen; geholpen door die digitale vaardigheden en flexibiliteit van de aanstormende talenten. Het moet ook wel heel frustrerend zijn om te weten dat het veel makkelijker en beter geregeld kan worden en dan steeds te worden afgescheept met de dooddoener “wij doen het al jaren zo”, die ik me trouwens ook nog heel goed kan herinneren van lang geleden. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon, ware het niet dat de ontwikkelingen nu natuurlijk nog veel sneller gaan dan toen ikzelf een Young Professional was.

Persoonlijke ontwikkeling

Uit ieder onderzoek blijkt opnieuw dat young professionals zich graag willen blijven ontwikkelen. Een leven lang leren is voor hen bedacht zo lijkt het wel. Ontwikkelen met name op het gebied van persoonlijk leiderschap. Kennis is immers meer dan in orde bij deze hoog opgeleide doelgroep. Ze hebben de state of the art kennis, maar moeten de organisatie daar in mee zien te krijgen en dan moet je wel weten hoe je dat over de bühne brengt.

Calimero gevoel

‘Want zij zijn groot en ik is klein!’ Ik kan me die kreet uit een tekenfilmserie van lang geleden nog goed herinneren, maar mijn kinderen (allemaal millennials) hebben deze nooit gezien. Daarom begrijp ik hem niet zo goed in dit rijtje. Wel wat ermee bedoeld wordt. Het is enorm frustrerend om heel graag mee te willen doen, maar niet precies te weten hoe? Dat brengt me ook gelijk op het volgende punt.

Slecht leiderschap

Het getuigt van slecht leiderschap als je ideeën van jouw jonge talenten enthousiast pareert met ja leuk, werk maar uit! Hoe dan? Waar behoefte aan is, is vrijheid binnen bepaalde kaders. Dus wel de randvoorwaarden schetsen, niet de inhoud. Wel ondersteuning bieden, maar niet bedisselen. Zelf beslissingen mogen nemen maakt het werk ook zinvol en zo snijdt het mes weer aan twee kanten.

Verwachtingen

Deze laatste is interessant want het gaat met name om de torenhoge verwachtingen die ze van zichzelf hebben. Als tip hiervoor wordt een betere afstemming met de leidinggevende genoemd. Deze laatste moet dan dus wel mensgericht leiding geven. Het is allemaal nogal wat, óók voor de leidinggevenden.

Ik moet dan ook weer denken aan Covey’s andere belangrijke boek de 7 eigenschappen van effectief Leiderschap en dan met name de derde eigenschap “eerst begrijpen dan begrepen worden”, want hier gaat het vaak mis. We willen allemaal graag fijn samenwerken en met een goed gevoel de dag afsluiten.

Buddy systeem

Het zou fijn zijn als meer ervaren collega’s kunnen begrijpen dat hun jonge talentvolle collega’s wel prijs stellen op hulp en advies, maar niet op dooddoeners als ‘dat werkt hier zo niet’. Meer ervaren collega’s zouden enorm gebaat zijn bij de frisse blik die hun jongere collega’s meebrengen en daarmee de organisatie een flinke duw in de hedendaagse manier van werken kunnen geven.

Onze tip is dan ook altijd om een buddy systeem op te zetten, waarmee je een junior aan een medior of senior koppelt. Young Professionals willen juist graag leren van oudere, meer ervaren collega’s. Ze willen alleen niet met een kluitje in het riet gestuurd worden, maar terecht voor vol aangezien.

De buddy kan dan ook mooi helpen met het managen van verwachtingen, met name reële verwachtingen van jou zelf. Beste Young Professional, het hoeft allemaal niet nu meteen. Probeer reëel te zijn in wat er mogelijk is, jij hoeft het ook nog niet allemaal nu al te weten en te kunnen, in het kader van een leven lang leren begint het nu na een prachtig afgeronde opleiding feitelijk pas.

Via onze programma’s richten wij ons op de 3 belangrijke energiegevers via onze drie pijlers die hier gezamenlijk aan bijdragen:

  • Persoonlijke Ontwikkeling (Covey)
  • Persoonlijke Effectiviteit
  • Persoonlijke Communicatie (DISC)

We helpen jou om jouw doelen te bepalen door je inzicht te geven in jouw drijfveren (BUTTONS) en we helpen jou je route te bepalen via het Business Model You.

En we helpen jouw leidinggevende om beter te begrijpen hoe jij aangestuurd wilt worden en zo jouw potentieel ten volle te benutten via onze workshop Leidinggeven aan Young Professionals.

Wil je meer weten neem dan gerust contact met ons op:

info@wolbersenwolbers.nl

Sonja Jaarsma 06 55 98 03 88 |  Katrien Eggens 06 14 64 69 95

Deel op Social Media
Scroll naar boven