Drijfveren als gezond makende kracht

Ken jij jouw drijfveren?

Drijfveren

Je drijfveren bepalen waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt. 
Iedere dag begin ik graag met de Volkskrant die ik nog ouderwets op papier lees, wellicht niet meer van deze tijd, maar ik vind dat nu eenmaal prettig. Het is een soort ritueel, kopje thee erbij, een heerlijk rustige start van de dag. Dat is dan weer een voordeel van de rare tijd waarin we leven, ik hoef nu niet voor dag en dauw in de auto te zitten op weg naar een afspraak.

Alweer even geleden, op 22 november jl. las ik het artikel van Fokke Obbema over Machteld Huber, met de pakkende titel “Vind wat je ten diepste wilt, dan biedt het leven kansen’. Dat is zó waar en zo goed en raak opgetekend door Obbema dat dit stuk uit de Volkskrant me nog even bij bleef.

In deze serie over zinvol leven heeft Huber het over het ontdekken van haar meest innerlijke drijfveer in deze serie over zinvol leven. En daar draait het ook om volgens mij. Je drijfveren bepalen waarom je ’s ochtends energiek je bed uitspringt, waar jij je bijdrage aan wilt geven, wat voor jou dus inderdaad het leven zinvol maakt. Als je je drijfveren kent, dan doe je de activiteiten die daar uiting aan geven moeiteloos, levert het je energie op in plaats van erop leeg te lopen.

Machteld kwam dit een aantal keren tegen in haar leven en heeft daar in mijn ogen op een bewonderenswaardige manier invulling aan gegeven. Als wetenschapper, Huber heeft haar sporen verdiend als wetenschapper over met name positieve gezondheid, ziet zij ‘zingeving als de sterkst gezond makende kracht’.

Volgens mij zijn drijfveren niet alleen super belangrijk als gezond makende kracht, maar ook om gezond te blijven als je nog niet ziek bent. Ik had graag meer over mijn drijfveren geweten toen ik nog geen burn-out had bijvoorbeeld.

Ook in deze tijden, waarin Covid-19 ons leven finaal op zijn kop zet, is het enorm prettig om te weten wat je drijfveren zijn. Welke er nu wellicht in deze omstandigheden gefrustreerd worden, zodat je kunt kijken wat je er wel aan kunt doen.

Als bijvoorbeeld sportiviteit één van je drijfveren is, zal het zeer belangrijk zijn in beweging te blijven. Voor ons allemaal natuurlijk in de strijd tegen de coronakilo’s, maar voor iemand met sportiviteit als belangrijke drijfveer helemaal.

Verschillende modellen

Maar hoe kom je er nu achter wat je drijfveren zijn? Ze zitten immers, volgens het ijsbergmodel van McClelland, onder de waterlijn, in tegenstelling tot waarneembaar gedrag. Ze zijn met name voor anderen niet zichtbaar en als je je er niet in verdiept hebt ook niet voor jezelf.

Drijfveren Buttons IJsberg

 

Er zijn tal van manieren om erachter te komen wat jouw drijfveren zijn. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van de BUTTONS methode; ik vind de test heel goed opgezet, met vooral mooi en sterk beeldmateriaal. Het is een snelle en accurate manier om erachter te komen wat je drijfveren zijn.

Ik heb hem op al mijn dierbaren losgelaten en ik moet zeggen dat ik ze er wel in herken en zij zelf ook gelukkig. Daarmee hebben ze mooie handvatten om hun studie en carrière-pad in te richten volgens hun drijfveren. Natuurlijk gebruiken we in trainingen ook de BUTTONS-methode en bereiken we goede resultaten. Mensen herkennen zich erin, het helpt hen zelf verder maar zeker ook in de samenwerking met anderen, is het een eye-opener. Als je weet wat jou drijft en wat jouw collega drijft, dan is er veel meer begrip voor elkaar waardoor communicatie en samenwerken een stuk makkelijker gaan. Goede communicatie begint immers met de ander begrijpen.

Mijn eerste kennismaking met dergelijke analyses was al in de jaren ’90 met de LIFO Methode, daar herkende ik ook het één en ander in. Heel veel ook nog niet, zie ik in mijn aantekeningen in de kantlijn van het rapport, maar nu bijna 30 jaar later, moet ik zeggen dat het toch wel klopt.

Het goede nieuws is, dat het steeds op hetzelfde neer komt. Gelukkig, want dat is ook de kern van de denkwijze dat, als er niet al te veel heftige gebeurtenissen in je leven plaats vinden, je drijfveren in wezen niet veranderen. Dit blijkt ook uit mijn eigen drijfveren.

LIFO

Volgens LIFO (ofwel Life Orientations, de waarden en doelen waarop men zich in het leven wil oriënteren) destijds ben ik Steungevend/Opgevend en onder ongunstige omstandigheden wordt Meegevend/Weggevend belangrijker. Ai, dat doet zeer! Ik heb inderdaad de neiging om onder druk en in moeilijke omstandigheden te snel aan de kant te gaan. Dan is een burn-out ook niet vreemd.

Hier heb ik aan gewerkt; gelukkig zet Sonja zichzelf steeds vaker op de eerste plaats, een mens is nooit te oud om te leren. Ook LIFO geeft een mooi inzicht over wat zich onder de waterlijn afspeelt volgens het IJsbergmodel van McClelland. Maar drijfveren zitten dus net nog een laag dieper en daarmee krijg je mijns inziens nog meer inzicht in jezelf.

BUTTONS

Volgens de BUTTONS-methode zijn mijn drijfveren: Loyaliteit; Onafhankelijkheid; Nieuwsgierigheid; Zorgzaam; Verbondenheid en Ontspanning

Voor mij vielen de kwartjes toen ik aan de slag ging met één van de werkvormen van BUTTONS. Hoe had ik het zover kunnen laten komen dat ik volledig uitgeblust in een burn-out terecht kwam? Belangrijker nog, ik weet nu ook (beter) waar ik in het vervolg op moet letten. Loyaliteit ook aan mezelf, zorgzaamheid ook voor mezelf en ontspanning heb ik hoog in het vaandel staan. Die dagjes opladen kan ik inmiddels zonder calvinistisch schuldgevoel in mijn agenda plannen. Ik wil steeds blijven leren en ontdekken, anders ga ik me ernstig vervelen. En verbondenheid? Dan maar via Teams afspreken, zie ik mijn dierbaren tenminste als we door Covid-19 niet bij elkaar kunnen komen.

Dat vind ik het mooie aan BUTTONS; zoveel prachtige werkvormen die zowel individueel als in teamverband in te zetten zijn.

DISC Drijfverenanalyse

Omdat ik nu eenmaal nieuwsgierig ben, heb ik afgelopen september me ook gecertificeerd als DISC trainer en coach. Zowel voor de gedragsstijlen als de drijfveren. Volgens de DISC analyse zijn mijn overheersende drijfveren: Esthetisch en Sociaal. De situationele zijn: Theoretisch en Individualistisch. Traditioneel en Zakelijk spelen een neutrale rol in mijn leven. Ik ben uiteraard wel zakelijk anders was ik geen ondernemer, maar mijn inmiddels bijna 26-jarig ondernemerschap kan ik beter duiden uit mijn onafhankelijkheidsdrijfveer volgens BUTTONS.

Ook deze kloppen dus precies. Ik word inderdaad gedreven door schoonheid, maar hier zit ook het verlangen naar groei in en ik ben een sociaal dier. Dat is wat mij drijft. Ik had gedacht dat Theoretisch hier hoger zou scoren, maar dat zit hem meer in de nieuwsgierigheid en de groei dan in echt diepgaande wetenschappelijke belangstelling. Dus ik kan er wel wat mee. Zeker hier ook in combinatie met de DISC-gedragsanalyse. Heel mooi om dan aan je coachees terug te kunnen geven waar en hoe drijfveren en gedrag samen komen. Dat vind ik bij deze methode absoluut de toegevoegde waarde.

Voor zowel BUTTONS als DISC ben ik dus gecertificeerd, afhankelijk van de vraagstelling van de klant, bepaal ik welke methode ik inzet. Wil je hierover meer weten? Bel me dan gerust geheel vrijblijvend.
 

Sonja Jaarsma-Lebbink 06 55 98 03 88

Trainer & Coach Wolbers & Wolbers

Wil jij ook jouw drijfveren ontdekken? Neem contact met ons op!

Delen
Deel op Social Media
Scroll naar boven